VURDERER DU FOLKEHØGSKOLE? SVAR PÅ SPØRSMÅL

foto
/privat, musikk/macklemore & ryan lewis - thrift shop feat wanz

Hva er det beste med å gå på folkehøgskole?
Svarer noe så kleint som samholdet. Du blir vant til å leve minst to på hvert rom, "oppå" 16 andre på gangen, gjerne 40 på bygget. Vi er sammen døgnet rundt, og du er dømt til å få bff´s uansett hva du tror første skoledag. Det er passe kleint å si det, men du er ikke i stand til å forstå det uten å ha gått på fhs selv.
 

Hva er det verste med å gå på folkehøgskole? 
Kan jeg svare det samme? Nei, men det handler jo selvfølgelig om dette med privatliv, å kunne ta seg en middagslur når man måtte føle for uten å bli ristet i søvn av naborommet´s basspregede syremusikk. Eller å kunne føre en fortrolig samtale mellom fire, seks eller åtte øyne uten at hele etasjen kan følge med dersom de skulle finne det interessant. Det er faktisk så lytt at dersom du nyser med litt over middels lyd på nattetid er du sikker på at du har vekket hele gangen.

Er alenerom eller dobbeltrom best?
Selv bor jeg på dobbeltrom, og vil selvfølgelig anbefale det for alt det er verdt. Det er det som er folkehøgskole. Det er en viktig del av opplevelsen. Du tar selvfølgelig en risk, og noenganger krasjer det, men i de aller fleste tilfeller viser det seg at folk har en syk evne til å tilpasse seg hverandre. Har du derrimot sosiale problemer av større grad, sykdommer eller diverse andre grunner til plutselig behov for litt alenetid er alenerom selvfølgelig også en løsning mange er fornøyd med. 

Kan man dra ut å drikke?
Ja, dvs til en viss grad, men det spørs litt hvilken skole du går på. Vi har feks lov til å oppbevare drikke på skolens kontor som vi kan hente ut (kun på frikvelder) og som vi må drikke et annet sted enn skolens eiendom, nærmiljø eller offentlig whatsoever. Sant skal sies at en god brøkdel av skolen min er ute tors-lør hver uke, på den lokale puben. Andre folkehøgskoler, spesielt kristne, er mye strengere på alkohol-regler. På feks Solborg i Stavanger har ikke elevene lov til å komme tilbake på skolen etter de har drukket. Det kan vi, vi må bare ikke være i synlig(!) beruset tilstand. 

Går de gjennom rommene? 
Det vet vi ikke, men de har ikke gjort det foreløbig. Det går noe rykter om en rominspeksjon før Sør-Afrika turen i Mars, men jeg vet ikke. Ikke bryr det meg noe særlig heller. Man tar alltid en risiko om man oppbevarer drikke på skolen, inspeksjon eller ei. Det er tilsynslærer i gangene flere ganger iløpet av frikvelder og helger.

Kan man få roomie på tvers av kjønn?
Det er jeg faktisk litt usikker på (kan høre..), men det er ikke noe du vanligvis får "tildelt" nei. Nå som vi skal til Sør-Afrika var det mulig å skrive opp ønsker for rominndeling på hotellet på tvers av kjønn. Men jeg vet ikke om det er mulig på samme måte om man feks er et kjærestepar som planlegger å bo sammen på skolen.  (veel..)

Er det regler for om jenter og gutter kan sove sammen?
Nei. Så lenge du og roomien din er enige kan du/dere sove hvor dere vil og ha besøk av hvem dere vil. Eksempler altså.

Hørt at man kan bli kastet ut om man har sex på skolens eiendom/der man bor?
Haha, nei er jo på en måte mer "vårt" enn skolens nå som vi bor der. På internatet gjør du som du vil (- alkohol osv).

Hvem er dine beste venner på skolen?
Det er jo alltid noen man er litt mer med enn andre, og det er flere go-jenter som er med i livet mitt for tiden. Amalie, Astrid, Bearooomie, Emily, Benedicte, Mari. De har alle sine måter å få meg til å le på, og da er de selvfølgelig mer enn godkjent.  (Missu guys)

Kommer du og romkameraten din godt overens?
Med mindre jeg egentlig har fullstendig mangel på sosiale antenner så vil jeg si vi kommer veldig godt overens. Vi er like på mye og forskjellig på mye, og kjenner hverandre rimelig godt nå. Er blitt ganske glad i den fjumpen der da.  

Er det ikke kleint å bo i ghettoen?  (Intern diss mot kyrkjebakken)
Langt ifra. Alle vet at Øvre Kyrkje is the shit. Det er mye koseligere på de gamle internatene enn kalde, sterile og upersonlige breidablikk. 

Siden du går på folkehøgskole i Stavanger, hvordan er dialekten? 
Jeg går på fhs 20 min unna Stavanger, men for oss østlendinger høres dialekten ganske lik ut som stavanger, bare litt bredere. Den er fortsatt ok sjarmerende.

Er det folk fra hele landet på skolen?
Så og si. Husker de snakket om dette første skoledag, at alle fylkene var representert eller noe sånt. Begynner å bli god på dialekter, for å si det sånn.


Da fikk dere hvertfall svar på litt. Dersom noen skulle lure på noe mer eller oppdage dette ved en senere anledning (husker hvordan jeg søkte rundt selv før jeg begynte på fhs), så er det null stress å spørre meg på mail: tonjeruudsjolie@hotmail.com om hva enn det måtte være :-)

12.02.2013 @ 14:50 i Folkehøyskole 0 kommentarer

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

floaton

floaton 19, Nittedal
Hei. Jeg heter Tonje R. Sjølie, er 19 år gammel og går for tiden foto-linjen på Jæren Folkehøgskule nedenfor Stavanger. Derfor vil bloggen min hovedsaklig dreie seg om hverdagen her, reiser, trening og foto-oppgaver, med innslag av andre interesser som (mer) foto, mote m.m. Velkommen!

Søk i bloggen

Widgets


hits